Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem

Karácsonykor, mi görögök leginkább desszerteket készítünk. Régi hagyomány szerint nem fenyőfát díszítettünk, hanem vitorlás hajót. Sajnos a globalizáció és a mindent elsöprő fogyasztói társadalom eredményeként ma már nem építünk kis hajót otthon, hanem megvesszük a meggyilkolt fenyőt, ráaggatunk mindenféle csecsebecsét és telerakjuk ajándékokkal az alját. Görögországban csak a gyerekek kaptak ilyenkor ajándékot. Ma mindenki.

De nézzük a Melomakarona-t.

6 főre elegendő mennyiség!

A tésztához:

35 dkg liszt (finom)

12 gr étolaj

7,5 dkg cukor

5 dkg (cca fél deci) narancs leve

3 gr őrölt fahéj

3 gr őrölt szegfűszeg

1 csomag sütőpor

2 gr cukrászati ammónia ( cserélhető szalalkálira)

12 dkg zúzott dióbél

10 dkg méz ( jó sűrű, ha már nem található görög méz itthon )

A sziruphoz:

30 dkg cukor

15 dkg (cca. 1,5 deci) víz

6 dkg glükózszirup ( ha nincs , jó a cukor is plusszba)

1 gr vanília ( ha lehet inkább vanília rúdból, de ha nincs akkor bourbon vanília is jó!)

5 dkg méz

A tetejének a megszórásához:

12 dkg zúzott dióbél

10 dkg méz

Elkészítés:

Készítsük el a szirupot. Feltesszük egy lábosba a cukrot, a vizet és a glükózt (ha van).

Kb. 4-5 percig  főzzük, amíg egyneművé válik, magyarul nem marad benne a cukor láthatóan. Amikor forrni kezd hozzáöntjük a mézet és levesszük a lángról. Amint egy kicsit kihűlt hozzáadjuk a vaníliát és elkeverjük.

A tészta összeállításához előveszünk egy mély keverőtálat és bele tesszük az összetevőket a liszt nélkül! Összekeverjük őket, majd folyamatosan beleszitáljuk a lisztet és közben addig dagasztjuk, amíg egy lágy de nem nagyon ragadós tésztát kapunk. A kész tésztából kis golyókat szaggatunk és ovális formákra alakítjuk. Finoman kivajazott tepsibe helyezzük a tésztákat és előmelegített sütőben (kb 160-180 C) 15 percig sütjük.

Csak szólok, hogy minden sütő másképp süt, tehát a sütés ideje lehet több is és kevesebb is!

Amint kivettük a sütőből a tepsit, kivesszük a Melomakarona-kat és a kihűtött szirupba süllyesztjük őket egyenként 1-2 percre! Szűrőkanállal kiemeljük őket és tálcára helyezzük. A tetejét meglocsoljuk a mézzel és utána meghintjük a zúzott dióval!

Jó étvágyat! Kali Orexi!