Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem

Tavaly, hogy Kalamatában nyaraltam, ott is a gasztronómia kötötte le igazán az érdeklődésemet, a fiamon kívül, aki mindent meg akart kóstolni és ez igazán jó érzés, hogy nyitottnak neveltük minden új íz iránt. Igaz a tenger nem nyerte még el a tetszését, de a padlizsán igen!

Nos, ezt a receptet Agrelia nevű falucskában sikerült ellesnem egy kedves távoli rokontól. Vegyünk 4 főre 3 db nagyobbacska, fényes bőrű padlizsánt. Szeleteljük karikára, úgy centi vastagon. Forrósítsunk serpenyőben olívaolajat (lehet napraforgó is, de az nem az igazi), és süssük ropogós, aranybarnára a szeleteket. Előtte egy picit sózzuk meg mindkét oldalát! Amikor készek a szeletek, a serpenyőbe apróra vágott paradicsomot teszünk, kb. 2 kisebb paradicsom fejenként, és az olívaolajban mártás sűrűségűvé fonnyasztjuk. Amikor sűrű a paradicsomunk, ízlés szerinti mennyiségű szeletelt fokhagymát dobunk és rászedjük a padlizsánokat. Nem főzzük tovább, csak rátesszük a padlizsánokat! Pici friss bazsalikom vagy szárított oregano is mehet a mártásba, de ha friss paradicsomot használunk, akkor a friss bazsalikom a legjobb ízesítője. Friss kenyérrel és görög salátával igazi vitamin bomba!

Kali orexi!