Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem

Az egyik kedvenc meleg előételem. Először Görögországban találkoztam ezzel az étellel az egyik legrégebbi kis-ázsiai örmény-görög kajáldában a Monasztiraki mellett, a Savvas-nál.

Az étel hihetetlenül nézett ki, amikor meghozták. Egy darab zsírpapírba csomagolva hozta ki a pincér. Kicsomagoltam és akkor megcsapott a fűszeres illat.

A zsírpapírban egy ropogósra sült rétest találtam, amelyből intenzív fűszerillatú paradicsomos szaft csordogált a zsírpapír aljára. Elvágtam a rétest és az volt az igazi illatorgia! A rétesen belül vékonyra szeletelt pasturmát, kockázott paradicsomot és fetasajtot találtam összesülve! Pár csepp citrommal ízesítettem és bekövetkezett az extázis!

De mi is a pasturma? A pasturma gyakorlatilag bélszínből készített szárított sonka-féleség, ami egy 4-5 mm-es fűszerkéregben van elrejtve. A fűszerkéreg gyakorlatilag fokhagyma, görögszéna (tsemen) és enyhén csípős fűszerpaprika őrlemény elegye. Ez a „sonka” hónapokig érlelődik és szárad a szélben, napon, amíg el nem éri a megfelelő állagot és érettséget. Hajszál vékonyan kell szeletelni, hiszen ebből az ízviharból ennyi is elegendő.

Hozzávalók:

Réteslap 1 db/ fő

Átlátszóan vékonyra szeletelt pasturma 3-4 szelet/fő

Kockára vágott paradicsom

Fetasajt

Fehérbors, oregano, kakukkfű

A csomagolás: A réteslap közepébe helyezzük a hozzávalókat, a réteslap két oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd a réteslap alját és tetejét hajtjuk rá a töltelék felé. Olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, zsírpapírba csomagoljuk a Pasturmalit, vagy agyagedénybe helyezzük és forró sütőben aranybarnára sütjük. Negyed citrommal tálaljuk!