Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 kisebb méretű édeskömény (fennel) gyökér apróra vágva

1 gerezd fokhagyma tisztítva, összenyomva

3 csészényi zöld magozott (ha lehet görög!) olívabogyó

1 kávéskanál cayenne bors

½ kávéskanál frissen őrölt fekete bors

2 evőkanál apróra vágott friss koriander levél és pár levél egész koriander

2 kávéskanál édeskömény magja (fennel mag) őrölve

1 evőkanálnyi nagyon vékonyra csíkozott narancs héja

2 db kígyóuborka megtisztítva

 

Az olívaolajat teflonos serpenyőben felhevítjük és az apróra vágott édeskömény gyökeret valamint a fokhagymát közepes lángon pirítjuk, amíg kicsinyét megpuhulnak. Ez kb. négy percet vesz igénybe. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Előveszünk egy kuttert, vagy turmixgépet és a beletesszük az olívabogyókat, a pirított és már kihűlt édeskömény-fokhagyma masszát, a cayenne borsot, a frissen őrölt fekete borsot, az aprított koriander leveleket, a fennel magokat és a vékonyra csíkozott narancshéjat. A turmixgéppel addig keverjük-daráljuk a masszát, amíg sűrű massza-szerű anyagot nem kapunk, de még nem válik teljesen homogén krémmé, péppé.

A tálaláshoz a mártogatóst üvegtálba öntjük, egy-két órára hűtőben pihentetjük, majd a megtisztított uborkákat vagy hosszanti csíkokra vágjuk és belemártogatjuk a masszánkba, vagy karikákra vágjuk és egy-egy szeletre kiskanállal adagolunk az anyagból.

A fenti recept egyébként szabadon variálható. A cayenne bors helyett a csípősséghez lehet sült hegyes erős paprikát is használni, de akkor a paprika héját a sütés után le kell húzni, és a húsát a magokkal együtt kell a mixerbe helyezni. Az édeskömény helyett lehet más fűszerzöldségeket használni, lehet ez pici gyömbér, lehet angol zeller, de ízlés szerint bármilyen fűszer csereberlhető benne. Ettől lesz igazán jó, mert akár többféle ízt, színt, illatot is ki lehet alakítani!

 

Kali orexi! Jó étvágyat!