Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem

Receptek, zenék

Eredeti görög receptek és igazi görög zenék

Görög saláta

Most egy olyan ételről fogok pár sort írni, amely manapság divatos, de ebből kifolyólag egyre inkább felismerhetetlenné válik és ez nem más mint a jó öreg Horiátiki, avagy a görög parasztsaláta.

Dzadziki

Egy örök klasszikust fogunk ma bemutatni a DZADZIKI-t vagy TZATZIKI-t.  Minden vidéknek meg van a kedvenc fűszere és persze elkészítési módja a dzadziki tekintetében is.

Bizánci buggyantott tojás

Tegyünk egy fazékba vizet forrni egy kevés sóval és egy csepp ecettel. A sót csak forráskor tegyük hozzá, mert ha az elején tesszük bele a víz forráspontja magasabb lesz, később forr fel!

Paradicsomos padlizsán

Nos, ezt a receptet Agrelia nevű falucskában sikerült ellesnem egy kedves távoli rokontól. Vegyünk 4 főre 3 db nagyobbacska, fényes bőrű padlizsánt.

Bulgur piláf

Kell hozzá nagyszemű bulgur avagy tört búza (kapható a legtöbb bioboltban). Az aprószemű bulgur inkább a köftékhez használható, de ha nincs más ez is jó hozzá, csak nem olyan az íz és látvány, mint a nagyszeműnél.

Pasturmali

Az egyik kedvenc meleg előételem. Először Görögországban találkoztam ezzel az étellel az egyik legrégebbi kis-ázsiai örmény-görög kajáldában a Monasztiraki mellett, a Savvas-nál.

A Frappé

Valamikor a hetvenes évek elején Thessalonikiben egy amolyan tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé és a vendégek kávét követeltek a szegény tulajtól.

Diós-padlizsán

Az előételek egyik legízletesebb példánya a fokhagymás-diós padlizsán. Először is veszünk, vagy készítünk jó fajta sűrű görög joghurtot, egy kicsit hígabbat mint a dzadzikihez és hűtőbe tesszük.

Fetás kenyérke

4 bögre olyan liszt, amely magától megkel (Nagyobb áruházakban kapható itthon is, de lehet szárított élesztőt használni a normál liszthez is.)

Chios-i mézzselé

A vizet a mézzel felforraljuk, miközben fakanállal folyamatosan kevergetjük. Amikor felforr a keményítőt hozzáadjuk és fém habverővel addig keverjük amíg besűrűsödik.

Arvanitiko máj

A  májat apró darabokra vágjuk és óvatosan lisztbe forgatjuk. A serpenyőben felforrósított olajba helyezzük a májat. Ahogy egy kis színt kap a máj,hozzáadjuk a hagymát és megpirítjuk azt is.

A padlizsánkrém

Az egyik legismertebb  görög előétel a padlizsánkrém, avagy melidzanosalata. Szép fényes lila és feszes „bőrű” padlizsánokat válasszunk a piacon, ha lehet a kerek típusút, mert abban több a „hús”, mint a hosszúkásban, de ha nincs más a hosszúkás is jó lesz.

Mandula felfújt gránátalmával

Szóval, két tojást kettéválasztva (sárgája-fehérje) sok cukorral habbá verünk. Hozzá darabolunk úgy egy bögrényi darabolt piskótát, másfél bögrényi szeletelt mandulát és három bögre tejet és addig keverjük, amíg sima nem lesz. (Nem maradnak benne nagyobb „rögök”)

Fetás réteske

Ennek az ételnek az ipirosziak a mesterei, de azért meg lehet csinálni otthon is egyszerűbben.

Előételnek, de tízórainak, uzsinak is jó, de frissen az igazi.

Moussaka

A piacon padlizsánokat veszünk, annyit amennyi a tepsinkbe beleférne négyszer, ha fel van szeletelve.

A piacon veszünk továbbá egy kilócska csodálatos rózsaszín darált borjúhúst, ha ez akadályba ütközne akkor marhanyakból kérjünk darálni, de ne olyan marhából ami már felszántotta az Alföldet.

Görög csicseri leves

A csicseriborsót beáztatjuk előző este a szódával együtt. Másnap leszűrjük, alaposan lemossuk hideg vízzel. Fazékba öntjük és bőséges vizet adunk hozzá.

Konstantinápolyi skordalia

A skordalia általában a halak és húsok kísérője szokott lenni. Több recept is létezik, de már csak hagyományőrzésből is én a szűkebb pátriám receptjét adnám közre.

Melomakarona

Karácsonykor, mi görögök leginkább desszerteket készítünk. Régi hagyomány szerint nem fenyőfát díszítettünk, hanem vitorlás hajót. .

Vassilopita

Hú! Na ezt is megértük! Mindjárt itt az új esztendő és a tradicionális görög újévi bulik kelléke a Vassilopita. A szó értelmezése szerint azért Vasil (Vazul) , mert a görögöknél Szt. Vazul hozza az ajándékokat az év utolsó napján.

Csirke diópürében

Ez egy igazi ízbomba! Ínyencek előnyben. Nos veszünk két szép csirkemellet és egy kevéske fűszerrel, zöldséggel megfőzzük. Nem baj, ha csontos, az csak jót tesz a leveskénknek, aminek később vesszük hasznát!

Pikáns olívabogyós mártogatós

Az olívaolajat teflonos serpenyőben felhevítjük és az apróra vágott édeskömény gyökeret valamint a fokhagymát közepes lángon pirítjuk, amíg kicsinyét megpuhulnak. Ez kb. négy percet vesz igénybe. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Paradicsom keftedes

A megtisztított paradicsomokat apró kockákra vágjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzá adjuk az apróra vágott menta leveleit és összegyúrjuk a masszát egy nagyobb keverőtálban.