Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem Gyradiko gyros görög étterem

Hú! Na ezt is megértük! Mindjárt itt az új esztendő és a tradicionális görög újévi bulik kelléke a Vassilopita. A szó értelmezése szerint azért Vasil (Vazul) , mert a görögöknél Szt. Vazul hozza az ajándékokat az év utolsó napján. Innen ered az a különbség is, hogy Görögországban két hasonló funkciójú fehér szakállas fazon is hoz ajándékot. December elején (6-án) az európai hatás eredményeként megérkezik Ai Nikolas, avagy Szt. Nikolas = Szt. Miklós, vagyis a Mikulás. A görög gyerekek ma már két ilyen fehér szakállú fazont is várnak repesve, hiszen a december végén érkező Ai Vassilis is hasonló jegyeket visel, miközben hasonló funkciókkal is el van látva. Hozza az ajándékot.

Ezt a kis etimológiai bevezetőt lezárva térjünk rá a Vassilopita receptjére. Felhívom mindenki figyelmét, hogy az alábbi mennyiségek kb. két normál méretű tepsi Vassilopita elkészítését teszi lehetővé! Mivel én általában ipari méretű sütővel dolgozom, ezért a receptet is erre a mennyiségre írom le. Aki kisebbet szeretne készíteni az felezze le a mennyiséget.

Hozzávalók:

5 kg finom liszt

13 dkg élesztő ( nem szárított!, az nem ide való)

1 kg vaj

1,25 kg cukor

Kb. 1 liter tej

20 tojás

3 evőkanál ánizsmag

5 desszertes kanál masztik ( chiosi növényből készített por, vagy kristály)

5 desszertes kanál  csersznyemag (kihagyható, de ha keresed machlep néven

az ázsiai vagy török fűszereseknél fellelhető,  latin neve cerasus mahaleb)

3 tojás sárgája a kenéshez

Két féle (fekete és fehér) szezámmag a díszítéshez.

 

Na, essünk neki! Sok vele a munka! Feltesszük főni kb. 3 dl vízben az ánizsmag-masztik-csersznyemag triumvirátust. Ha megfőtt és átható illatúvá vált a vizünk kiszedjük a magokat és a levét félretesszük. Az élesztőt feloldjuk egy deci langyos tejben, teszünk bele egy kis cukrot és annyi lisztet, amennyit felvesz. (cca 1 bögrényit (20 dkg) szokott felvenni)   Addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Letakarjuk és meleg helyen hagyjuk megkelni! A maradék lisztet beleszitáljuk egy nagy keverőtálba, a liszthalom közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a vajat, a „kovászt”  és a maradék tejet és kigyúrjuk a tésztát. Hozzá adjuk a tojásokat és tovább dagasztjuk a Vassilopitánkat. Hozzá öntjük a maradék hozzávalókat (pl. a fűszerek levét) és kézzel még cca 2 órát dagasztjuk (géppel 20 perc). Ha a tésztánk túl lágy, folyós akkor adjunk még hozzá lisztet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztánkat és dunyha alatt, vagy a radiátor tetején hagyjuk kelni. Mindenképpen meleg helyen kell hogy legyen, ne érje huzat vagy hideg! Ha elég meleg a környezet akkor 4 óra múlva megkel! Ha nem, akkor 6-7 óra kell neki!

Amikor megkelt, kivajazott tepsibe helyezzük a tésztát és hagyjuk még egy kicsit kelni. Megkenjük a tetejét a tojás sárgáival és a széleit megszórjuk a szezámkeverékkel. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Ha igazi görög Vassilopitát készítünk, akkor egy szerencse pénzérmét helyezünk el a tepsiben. A felvágásakor a ház asszonya, vagy a pap megszenteli a Vassilopitát, majd minden szeletet nevesítve ad át a tulajdonosának. Általában a családoknál az első szelet a családé, a második a házé, a harmadik az egyházé, a negyedik az apáé, az ötödik az anyáé és így tovább, ahányan jelen vannak a pita vágásánál. Azoknak is vágunk, akik távol vannak, de hozzánk tartoznak. Az lesz a szerencsés az új esztendőben, akinek a szelete rejti a szerencse pénzt.

 

Kali orexi, jó étvágyat!

Ja! És boldog új esztendőt! Chronia Polla!